> Over RHIGO

Over RHIGO

Ons bedrijf is sinds 1969 gevestigd in Bergen op Zoom. De naam Rhigo is ontstaan uit een combinatie van twee namen: RHIWA en WIGO. Deze ondernemingen hadden in het verre verleden een financieel belang in ons bedrijf. RHIWA in Rotterdam, een handelsonderneming met artikelen voor de carrosseriewereld en de scheepsbouw samen met WIGO in Gorinchem die zich specialiseerde in ramen en patrijspoorten voor zeeschepen. Zo ontstond de naam RHIWA-WIGO, later ingekort tot RHIGO.

In 1974 werd ons bedrijf onderdeel van het glasconcern Pieterman dat zijn afzetmogelijkheden van gehard glas wilde uitbreiden. In 1984 ging Pieterman in andere handen over en paste RHIGO niet in de strategie van de nieuwe eigenaren. RHIGO werd overgedragen aan het toenmalige management, dat vanaf dat moment vrij was de koers naar eigen inzichten te bepalen.

Enkele ontwikkelingen sinds die tijd

De aluminium profielen, waaruit onze scheepsramen worden gemaakt werden qua vorm en uitstraling beter afgestemd aan de markt. De bevestigingsmethode van onze ramen in de scheepswand werd verbeterd (niets meer met schroeven vastzetten waarvoor altijd gaatjes geboord moesten worden, maar bevestiging van binnen uit, met klemblokjes en aluminium klemlijst).

Er werd een investering gedaan voor betere buigmachines om de maatvoering van de scheepsramen nauwkeuriger te maken. Tevens werd er speciale software ontwikkeld om de gehele productie beter aan te sturen en de kosten te beheersen.

Het assortiment van profielen werd uitgebreid met zwaardere profielsystemen voor grotere schepen en met soorten die verdiept in de wand gemonteerd kunnen worden. Daarnaast werd er een deurprogramma aan het assortiment toegevoegd. Eerst een enkelvleugelige draaideur, later gevolgd door tweedelige deuren (openklappend) en driedelige vouwdeuren en in een later stadium ook schuifdeuren.

Door een toename van het gebruik van jachten in het voor- en naseizoen steeg de vraag naar profielen die minder condensgevoelig zijn. Ons "thermoblock" profiel werd toegevoegd, dat door een kunststof isolator in het aluminium de kou niet meer van buiten naar binnen doorlaat.

Om het assortiment voor jachtbouw compleet te maken is er geinvesteerd in een profielen voor het windscherm en is er daarnaast een programma voor patrijspoorten en vluchtluiken aan toegevoegd die voldoen aan de zwaarste categorie van CE-eisen namelijk geschikt voor de Oceaan.

In de jaren 90 heeft Rhigo ook zijn naam gevestigd als leverancier voor passagiersschepen.
Naast deuren leveren we ook schuifpuien en vouwwanden in allerlei uitvoeringen, deurautomaten, structurele beglazing.

De afgelopen jaren hebben vooral in het teken gestaan van verdere marktverbreding. Het bestaande assortiment is verder doorontwikkeld en er zijn tal van geïsoleerde profielen toegevoegd. Verder heeft Rhigo ingespeeld op de vraag vanuit de markt en is er een geheel nieuwe lijn toevoegd die gespecialiseerd is op geïsoleerd bouwprofiel. Dit heeft ertoe geleid dat er ook een elektrisch verticaal schuivend zakraam aan het assortiment is toegevoegd.